Trans*formacija Balkana - izložba o trans* identitetima

13. pro 2013.

U sklopu Human Rights Film Festivala, Queer Zagreb predstavlja izložbu fotografa Darka Vaupotića Trans*formacija Balkana.

Specifičnosti svakodnevice trans* identiteta i kulture diljem regije variraju drastično. Uz doprinose fotografiranih osoba u funkciji dokumentarističkih zapisa tranzicija, ne samo privatnih, već i društvenopolitičkih, izložba donosi fotografije koje predstavljaju spektar trans*identiteta. Usporedni odnos koji se time uspostavlja, suprotstavlja države regije međusobno, ali i pojedinačne identitete spram heteronormativnog rodnog izražavanja većinske populacije, sabrane u niz portreta kao neočekivan, no stvaran moment Balkana.

_MG_2149

Povodom otvaranja izložbe razgovarali smo s urednicom portala queer.hr Karlom Horvat Crnogaj koja je osmislila koncept izložbe i autorom fotografija Darkom Vaupotićem.

Kako je nastala ideja za Trans*formacije?

Karla: Ideja za izložbu nastala je zapravo uređujući queer.hr - čitajući o događanjima na području regije, upada u oči kako s jedne strane, kultura i identiteti trans* osoba zadnjih godina postaju sve većom temom ne samo unutar LGBT zajednice nego i u općem javnom i medijskom prostoru, a opet zbog patrijarhalne i konzervativne okoline ostaju zarobljenima na samoj demografskoj margini. Postoji nekoliko točaka istupa po tom pitanju - poznat liječnički tim za provedbu tranzicije u Beogradu, ili od prošle godine i prva Hrvatska udruga koja se bavi isključivo transpravima - ali životnost i svakodnevnost transidentiteta izmiče ne samo fokusu nego i uopće vidokrugu.

Iz kojih sve regija (država) dolaze osobe na fotografijama? Kako to da ste odlučili projektom obuhvatiti čitavu ex-Yu regiju? Jeste li
na projektu suradjivali s LGBT udrugama?

Darko: Čitava regija je bila cilj - nažalost nedosegnut, jer smo dobili izrazito ograničena sredstva. Zato nam je od jako velikog značaja bila podrška LGBT udruga po regiji koje su nam pomogle i oko smještaja i oko traženja osoba za projekt, a to su Sarajevski otvoreni centar i Okvir iz Sarajeva, Gayten iz Beograda, Udruga Ljubljana Pride i DIC Legebitra iz Ljubljane, te TransAid iz Zagreba. Osam osoba s fotografija koje su sudjelovale su iz Sarajeva, Beograda, Slavonskog Broda, Varaždina i Zagreba i ovim putem još jednom želimo zahvaliti svima.

_MG_1505
Po kojem ključu si birao osobe na fotografijama? Kakva je bila suradnja na snimanjima?

Želio sam imati osobe raznolikih trans* identiteta. Suradnja je bila bolja nego što sam se nadao, budući da je vremenski period bio tri tjedna u studenome. Ljudi su bili vrlo pristupačni, otvoreni i spremni na malo teže uvjete zato što se u nekim slučajevima radilo o snimanju na otvorenom.
_MG_2323
Što te je inspiriralo da temi pristupiš na ovakav način? Sudeći po ovih nekoliko fotografija, gotovo dokumentaran pristup "uhvaćenog
trenutka"?

Želio sam napraviti spontane dokumentarne fotografije bez previše planiranja kako bih uhvatio istinski trenutak života i osobnost osoba s fotografija. Zadovoljan sam kako na kraju svaki set fotografija prikazuje određenu priču.

Fotograf Darko Vaupotić od 2007. aktivno dokumentira i prati LGBT događaje na kojima portretira i sudionike, a tijekom tog razdoblja je imao nekoliko samostalnih i grupnih izložbi LGBT tematike. Otvorenje izložbe je u petak, 13. prosinca u 16.30 u kinu Europa, a možete ju pogledati do 16.12.

Nakon izložbe slijedi film Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka u režiji Ivane Todorović o Goci, transrodnoj osobi koja živi u Beogradu. Goca podiže kćer, koja je zapravo njena nećakinja, zarađujući kao seksualna radnica. Za svoj tridesetdeveti rođendan izlazi na pozornicu i u najboljoj kabaretskoj maniri priča kako je to biti klinka kada si klinac.

* nakon filma slijedi diskusija o filmu i queer kulturi

crossmenu