Trans zdravlje

10. kol 2021.

Prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti-11 (MKB-11), transrodnost spada u domenu spolnog zdravlja. Početkom 2022. godine, Hrvatska je trebala početi koristiti MKB-11, međutim, ovaj proces je još uvijek u tijeku, stoga hrvatsko zdravstvo, kad je riječ o trans zdravstvenoj skrbi, još uvijek govori o “poremećaju rodnog identiteta” ili “transseksualizmu” vodeći se MKB-10. Prema MKB-11, dijagnoza koja se odnosi na transrodne osobe je “rodna inkongruencija” (nepodudarnost). 

Trans zdravstvena skrb u Hrvatskoj još uvijek nije regulirana. Ministarstvo zdravlja je 2015. godine, kao dodatak Pravilniku kojim je regulirana procedura za promjenu oznake spola u osobnim dokumentima, objavilo Listu stručnjaka koji imaju iskustva u radu s transseksualnim osobama (Napomena: dr. Arbanas sada radi u Klinici za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, dr. Moravek radi privatno u Zagrebu, kao i dr. Budi). Na Listi se nalazi 15 stručnjaka i stručnjakinja za cijelu Hrvatsku, od kojih većina radi u Zagrebu, te na listi nisu nevedeni stručnjaci i stručnjakinje iz svih nužnih područja medicine. 

Ukoliko trebaš bilo koju uslugu u svrhu promjene oznake spola, pročitaj o tom postupku ovdje

Psihološka podrška

Ako ti je potrebna psihološka podrška, možeš kontaktirati psihologinju ili psihologa kod kojeg želiš ići i dogovoriti termin, pa od liječnice ili liječnika opće medicine tražiti crvenu uputnicu za psihološki pregled. Ako ti nije ugodno spominjati da je to zbog trans tematike, možeš navesti i bilo koji drugi razlog. Sve psihološke i psihijatrijske preglede, obrade, savjetovanja, testiranja i slično za sada pokriva HZZO. 

Također, za besplatnu psihološku pomoć  i savjetovanje se možeš javiti u naš program podrške, TRANSavjetovanje, psihologinji Matei Popov (matea@kolektirv.hr) ili specijalizantici transakcijske analize Gabrijeli Ivanov (gabe@kolektirv.hr).

Reproduktivno zdravlje i planiranje obitelji

Hormonalna terapija, kao i operacije nad reproduktivnim organima utječu na mogućnost plodnosti. Stoga se preporučuje da osobe promisle o reproduktivnom zdravlju prije zahvata nad reproduktivnim organima, kao i prije hormonalne terapije. Iako je pohrana reproduktivnih stanica (sperma, jajne stanice i embriji) dostupna u Hrvatskoj generalno, nisu regulirani specifično za trans osobe. Moguće je pohraniti spermu do 40.godine života (na teret HZZO-a). Više o ovome pročitajte ovdje. Za pohranu jajnih stanica i embrija nemamo podatke. O ovim mogućnostima je također preporučljivo razgovarati s psihologom / psihologinjom i/ili psihijatrom / psihijatricom, te sa liječnicima i liječnicama specijalistima (ginekolog / ginekologiinja i/ili endokrinolog / endokrinologinja).

Na službenoj listi stručnjka i stručnjakinja Ministarstva zdravstva, kao i na kolekTIRVovoj listi stručnjaka i stručnjakinja su navedenei nekei ginekologinje i ginekolozi koji imaju iskustva u radu s trans osobama. 

Što se tiče uroloških pregleda, nažalost nemamo podataka.

O drugim pitanja reproduktivnog zdravlja i planiranja obitelji, poput trudnoće, posvojenja ili udomljenja, za Hrvatsku nema dovoljno informacija, no ukoliko imaš dodatnih pitanja, javi nam se

Hormonalna terapija

Za započinjanje hormonalne terapije potrebno je pozitivno proći evaluaciju psihijatra / psihijatrice i psihologinjea, a taj proces obično traje od nekoliko mjeseci do godinu dana. Nakon toga se možeš javiti endokrinologu ili endokrinologinji, koji ti može prepisati hormonalnu terapiju.

Možeš se javiti i endokrinologu / endokrinologinji i prije završetka procesa s psihologom / psihologinjom i psihijatrom / psihijatricom radi dobivanja liste pretraga koje trebaš napraviti prije početka hormonalne terpije. Nakon završetka psihološke i psihijatrijske obrade i obavljenih pretraga, možeš dogovoriti termin s endokrinologom / endokrinologinjom i tražiti uputnicu od liječnika / liječnice opće medicine za pregled kod endokrinologa / endokrinologinje. Preglede i pretrage potrebne za hormonalnu terapiju pokriva HZZO, međutim, troškove samih hormona uglavnom ne.

Većina ljekarni u Hrvatskoj ima dostupnu terapiju, a ukoliko i nemaju, uglavnom je moguće naručiti. Također, neke trans osobe hormonalnu terapiju nabavljaju i van granice (uglavnom u zemljama regije koje su izvan EU) jer su cijene nekih hormona višestruko jeftinije nego u Hrvatskoj (uglavnom testosteron).  

Kod mnogih trans osoba, hormonalna terapija može imati značajnu ulogu u procesu fizičke, ali i socijalne tranzicije. Hormonalna terapija može, ali i ne mora prethoditi operativnim zahvatima prilagodbe spola. Važno je imati na umu i da uzimanje hormonalne terapije ne podrazumijeva kirurške tretmane naknadno. Tretman hormonima je vrlo individualan i ovisi o ciljevima, ali i mogućnostima pojedine osobe. Korištenje hormonalne terapije ne određuje niti ovisi o rodnom identitetu osoba te se neke trans osobe nikada ne odluče na korištenje hormonalne terapije.

Hormonalna terapija kod trans osoba utječe na razvoj sekundarnih spolnih karakteristika (dlakavost, dubina glasa, rast grudi, raspodjela masnog tkiva…) te može pomoći u postizanju više maskulinog ili femininog izgleda, ovisno o potrebama i mogućnostima.

Svaka osoba različito reagira na spolne hormone. Tijela nekih osoba se više i/ili brže mijenjaju, a kod nekih manje i/ili sporije. Reagiranje na spolne hormone ovisi i o genima, a to mogu biti situacije koje se ne mogu zaobići povećanjem doze hormona. Učinak tretmana varira od osobe do osobe, pa je nužno strpljenje, ali i redovite kontrole endokrinologa / endokrinologinje. Bitno je uzimati propisanu terapiju jer uzimanje veće doze od preporučene može usporiti promjene (npr. višak testosterona u tijelu se može pretvoriti u estrogen), ali i negativno utjecati na zdravlje. Ukoliko smatraš da propisana doza nije odgovarajuća za tebe, svakako razgovaraj s endokrinologom / endokrinologinjom o mogućim opcijama.

Također, vrlo je važno napomenuti da terapija hormonima utječe na mogućnost plodnosti. Stoga se preporučuje da osobe promisle o reproduktivnom zdravlju prije uzimanja hormona. Pročitaj više iznad, u dijelu o reproduktivnom zdravlju.

Operativni zahvati

Ukoliko ti je potrebna operacija uklanjanja dojki, odnosno mastektomija, također ti je potrebna psihološka i psihijatrijska obrada, kao što je opisano gore za hormonalnu terapiju. Nakon toga, od liječnice / liječnika opće medicine možeš tražiti uputnicu za pregled na plastičnoj kirurgiji, te se naručiti kod kirurga na pregled. Tijekom pregleda kirurg najčešće dogovara termin i metodu operacije kao i pretrage koje je potrebno obaviti prije operacije. Troškovi ove operacije su do 2017. godine bili pokriveni od strane HZZO-a uz dopunsko osiguranje, no onda su se prestali pokrivati (te je cijena ovakve operacije uglavnom varirala između 6.000 i 12.000kn). Međutim, 2021. godine je jedan Županijski sud presudio u korist trans osobe, zbog čega bi navedene operacije opet trebale biti pokrivene od strane HZZO-a u slučajevima kada osoba ima M u dokumentima. U privatnim poliklinikama se cijene ove operacije kreću između 17.000 i 25.000kn. Cijena operacije ovisi o trajanju, ali i metodi operacije. Do 2021. godine je jedini kirurg na listi stručnjaka i stručnjakinja Ministarstva zdravstva, dr. Srećko Budi, operacije obavljao u KB Dubrava, no sada radi privatno u Specijalnoj bolnici AGRAM.

Iako je operacija povećanja odnosno augmentacije grudi dostupna u Hrvatskoj generalno, nije regulirana specifično za trans osobe, te se izvodi u privatnim klinikama na vlastiti trošak. 

“Donje”, odnosno operacije genitalija i reproduktivnih organa, se trenutno ne izvode u Hrvatskoj iako postoji informacija da je tim u Klinici za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB Dubrava educiran za ove operacije iako ih, koliko znamo, dosad nisu izvodilei. Većina osoba kojima je ova operacija potrebna ide o vlastitom trošku u Srbiju, druge EU zemlje, ili na druge kontinente (npr. na Tajland ili u Sjevernu Ameriku).

Prema iskustvima zajednice, moguće je obaviti operaciju feminizacije glasa u Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice. Za ovu operaciju potrebna je uputnica od liječnika / liječnice opće prakse, te je operacija pokrivena zdravstvenim osiguranjem. Nažalost, nužno je u osobnim dokumentima imati oznaku Ž da bi mogle obaviti ovu operaciju. 

Za druge operativne zahvate nemamo podataka (npr. operativni zahvati izmjene tjelesne figure). 

Uz važnost operacije, postoperativna njega također ima važnu ulogu u postizanju očekivanih rezultata, kako na planu operativnih zahvata, tako i na psihosocijalnom polju. Praćenje osobe i redovni medicinski pregledi su važni kako zbog fizičkog, tako i psihičkog stanja osobe.

Operacije u procesu tranzicije odnosno prilagodbe spola često su, ali ne i isključivo, posljednji koraci na koje se neke trans osobe odluče. Neke trans osobe se uopće ne odluče na ove korake, a za neke trans osobe su oni nužni kako bi živjele u skladu sa svojim rodnim identitetom. Važno je imati na umu da odluka o tome prolazi li osoba kroz operativne zahvate ne ovisi nužno o rodnom identitetu osobe, niti obratno! Zahtijevanje od trans osoba da se podvrgnu kirurškim intervencijama predstavlja grubo kršenje ljudskih prava.

Ostali tretmani i pomagala

Iako su uklanjanje dlaka i terapija glasa dostupni u Hrvatskoj generalno, nisu regulirani specifično za trans osobe. Uklanjanje dlaka je za sada moguće samo u privatnim ustanovama na vlastiti trošak. Za terapiju glasa možeš ići kod logopeda ili logopedkinje preko HZZO-a, te se o ovim mogućnostima možeš raspitati tijekom psihološkog savjetovanja ili provjeriti kolekTIRVovu listu stručnjaka i stručnjakinja.

Nekim trans osobama su također nužna medicinska pomagala u tranziciji, poput onih za zamatanje grudi (tzv. binderi), protetički penis, te podstavljanje grudi, bokova i/ili stražnjice. Ova pomagala uglavnom nisu dostupna u Hrvatskoj, pa ih osobe često naručuju putem internet trgovina. Međutim, neke osobe su neke od pomagala (znamo samo za prostetičke penise) uspjele nabaviti preko HZZO-a. Za to je potrebno posredstvo ovlaštene ljekarne odnosno trgovine medicinskih pomagala za uvoz potrebnog pomagala. Za osobe koje znamo da su to uspjele, obraćale su se Rozom stepu (trgovina i proizvodnja medicinskih pomagala).

crossmenu