Prekinuta tematska sjednica o trans djeci zbog neutemeljenih tvrdnji 

9. velj 2023.

Želimo znanstvene i stručne, a ne svjetonazorske rasprave o trans djeci i mladima

Današnja tematska sjednica Hrvatskog sabora o mogućim uzrocima i kliničkim posljedicama porasta broja transrodne djece i mladih u Republici Hrvatskoj prekinuta je zbog neutemeljenih informacija i nedostatka govornika koji su o toj temi stručni. Iz samog je poziva na sjednicu bilo vidljivo da je sjednica koncipirana na izrazito negativan i senzacionalistički način, s političkim kontekstom. Dolaskom na sjednicu saznalo se da na raspravi sudjeluju oni koji jasno rade protiv najboljeg interesa trans djece i mladih.

Ivana Kekin (Nova ljevica) na samom je početku rasprave istaknula: “Već u samoj najavi barata se lažnim i izmišljenim brojkama te nepostojećim dijagnozama. Očito se nismo našli kako bismo iz stručnog aspekta razgovarali o temi transrodnosti kod djece i mladih, nego kako bi se neuspješni i propali političari, homofobnih, transfobnih i šovinističkih stavova, preko ove teme pokušali vratiti u politički mainstream. Navodni stručnjaci koji bi danas trebali najviše govoriti i otvoriti ovaj skup nisu se pet minuta u životu bavili transrodnom populacijom odraslih, a kamoli djece. Suludo je i na sramotu organizatora ove tematske sjednice da je Sabor pozornica na kojoj će se promovirati neznanstvene i potpuno lažne teze u svrhu političke promocije pojedinaca radikalnih stavova, a na štetu struke, i što je još važnije, na štetu transrodnih osoba i transrodne djece. Mi u tome nećemo sudjelovati i nećemo dati legitimitet kvazi-stručnjacima poput gospođe Markić ili gospodina Vukušića, koji nisu nimalo stručni za ovu tematiku.”

Andreja Marić (SDP) dodala je: “Prije nekoliko mjeseci kada smo razgovarali o tematskoj sjednici ovog naslova, nadali smo se da ćemo razgovarati na stručnim i znanstvenim temeljima i da će uvodničari biti stručnjaci koji se bave ovim problemom i koji su na službenoj listi Ministarstva zdravstva, koji imaju iskustva u radu s trans osobama. Smatramo da uvodničari moraju biti upravo ti ljudi, a ne ljudi koji se bave promicanjem svojih ideoloških stavova koji nemaju veze s ovom strukom i s pravilnikom kojeg je Ministarstvo zdravlja donijelo o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije.”

Već mjesecima svjedočimo urušavanju zdravstvene skrbi za transrodne osobe te opasnim napadima na naša ljudska prava. Jasno je vidljivo da Željka Markić, Herman Vukušić i osobe okupljene oko njih iskorištavaju sva sredstva u svrhu ukidanja ljudskih prava LGBT osoba u Hrvatskoj. U nekoliko smo navrata imali priliku svjedočiti lažima koje su bile iznesene u svrhu stvaranja panike. Markić i Vukušić u svojem argumentiranju spominju da se svake godine pojavi stotine transrodne djece i mladih, dok službeni podaci govore da je u zadnjih 8 godina sveukupno 100 djece koja su se javila zbog problema s rodnom disforijom, a njih je samo 41 u hormonskoj terapiji. Djeca i mladi imaju dobru skrb, suradnju s roditeljima i školama, sjajne stručnjake, interdisciplinarni pristup i praćenje djeteta.

Diana Avdić, izvršna koordinatorica kolekTIRV-a istaknula je kako je došla na sjednicu s idejom otvorenog dijaloga, ali da odabirom govornika to nije bilo moguće: “Nas ne zanimaju nečiji svjetonazori nego znanstvena rasprava. Izjave psihijatra Vukušića mene kao transrodnu ženu vrijeđaju, primjerice on transrodnost stavlja u ekvivalent s travom na pašnjaku, kolačićem, to je apsolutna banalizacija jedne postojeće medicinske dijagnoze za koju postoje liste stručnjaka educiranih na tu temu. A psihijatar Vukušić nema veze s tom temom, mi osuđujemo ovakav način pričanja o toj temi.”

Espi Tomičić, izvršni koordinator kolekTIRV-a dodaje: “Žao nam je da se nauštrb djece i njihovog zdravlja pokreću političke kampanje osoba koje već neko vrijeme nisu aktivne u politici. Svaka osoba ima pravo na dostupno javno zdravstvo s educiranim stručnjacima u području kojim se bave”.

Cijelu sjednicu moguće je vidjeti na linku: https://www.youtube.com/watch?v=tPojMkCB4WA

<strong>Prekinuta tematska sjednica o trans djeci zbog neutemeljenih tvrdnji </strong>
crossmenu