Pozivamo vas na Prajdionicu #5 - Spol, rod, trans*

12. tra 2014.

Koja je razlika između spola i roda? Na osnovu čega zaključuješ kojeg su spola, roda i/ili seksualne orijentacije osobe oko tebe? Zašto imaš potrebu da identificiraš i imenuješ osobe u svojoj okolini s obzirom na njihov spol/rod? Što je rodno izražavanje?

10167990_464070373724561_2326601484612028392_n

Zašto nekada trans pišemo sa zvjezdicom, nekada bez nje, nekada kažemo transrodnost, nekada transeksualnost i postoji li razlika između svega navedenoga? Kako je trans* osobama u Hrvatskoj? Kakvi su naši zakoni? Tko i zašto prilagođava spol? Što je to prije nekoliko dana Ustavni sud odlučio i zašto? Zašto je društvu bitno da jezični rod bude u skladu sa pripisanim spolom/rodom? Što se dogodi kada se izražavamo u jezičkom rodu “drugačijem” od našeg pripisanog spola? Kako komuniciraš s ljudima poštujući i uključujući njihov vid rodnosti? Što misliš, može li se i kako živjeti bez spola/roda, bez spolnog/rodnog izražavanja?

Mjesto rušenja rodnog poretka zakazano je u prostorijama kulturnog centra MAMA u Preradovićevoj 18, 13.4. (nedjelja) u 19h.

Predavač: Ari Kajtezović

*Prajdionice, prajdov studij za početnike/ce, ciklus je predavanja u organizaciji Zagreb Pridea kroz koje se imaš priliku upoznati s osnovama LGBT povijesti, aktivizma i queer-feminističke politike Zagreb Pridea. Kroz 10 predavanja, Prajdionice će se dotaknuti najvažnijih i najaktualnijih tema LGBT pokreta poput spola i roda, queer teorije, trans* pitanja, LGBT povijesti, feminizma, klase itd.
Predavanja će se održavati svaku drugu nedjelju s početkom u 19h u prostorima net kluba MAMA u Preradovićevoj 18. Za sudjelovanje na predavanju nije se potrebno prethodno prijaviti.

crossmenu