Počinje prvi drag festival u Hrvatskoj - DRAGram!

16. lis 2014.

Vikend 17. i 18. listopada u Zagrebu, u znaku je DRAGram festivala, dvodnevne kulturne i queer feminističke manifestacije koja za cilj ima afirmirati drag kao umjetničku formu, povezati regionalne i inozemne performere, te osnažiti sve one koji se ovom izvedbenom granom žele baviti.

Festival započinje tribinom o povijesti draga, njegovim ikonama, povezanosti za druge identitetske odrednice, te stanju na hrvatskoj, ali i inozemnoj drag sceni.

10440841_10204825148849002_8985826488548538162_n (1)

 

U partnerstvu s talijanskom školom mode i dizajna Callegari, drugog DRAGram dana, održat će se pokazna radionica drag šminkanja, te radionica Drag Queer kolektiva iz Budimpešte na kojoj će se pomoću šminke, odjeće, perika, pokreta, glasa i ostalih tehnika, naučiti kako utjeloviti raznolike drag performerske persone.

Najviše blještavila očekuje nas u večernjem programu 18. listopada na sceni Pogona Jedinstvo s čak petnaest performera iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije. Večer će uveličati i nastupi burleskne drag umjetnice Tamare Mascare (Austrija), butch kraljice voguea Lasseindre Ninje (Francuska), drag komičarka i pjevačica Alaska Thunderfuck (SAD) te drag performeri Illudshone iz Italije.

DRAGram festival želi omogućiti više prostora za osnaživanje, zabavu i edukaciju o drag izričaju koji je dio inozemne queer kulture već desetljećima, a nerijetko samo sideshow u hrvatskim klubovima. Konceptualno drugačije scenske izvedbe prikazat će svu slojevitost draga čija je glavna premisa, na jedinstven i zabavan način, propitivanje društveno uvjetovanih rodnih normi.

Izvor: voxfeminae.net

crossmenu