Pionirke hrvatske drag scene - Belona, Drewlee Lips i Pearl!

17. lis 2014.

Na večernjem programu DRAGram festivala 2014., koji se održava unutar Pogona Jedinstvo 18. listopada, nastupit će čak 15 performerica! Od regije, do SAD-a, glamline bez zadrške možemo nazvati međunarodnim, ali ipak najveću podršku zaslužaju domaće performerice.

Belona, Drewlee Lips, Galaxy Diva, Pearl i Roxanne Spears pionirke su drag scene u Hrvatskoj, a mi smo s njih tri sjeli na kavicu i porazgovarali o drag personama, što za njih znači drag, te afirmaciji drag scene u Hrvatskoj. Upoznajte ih!

BELONA
"Lik Belone ekstenzija je moje osobnosti zato što mi daje veliku dozu feminiziranosti, ali i borbenosti i nadahnuća za izvedbu. Tako reći, moja muza za scenski nastup."

Ova eksplozivna kraljica svojim pokretima skida kape, šešire, perike i svu silu ostalih pokrivala s glava nedužnih promatrača. Od kada zna za sebe, unutar video igara, filmova, knjiga i stripova pronalazi snažne ženske likove koji joj postaju modeli po kojima kroji svoj izgled i nastupe.

belona23

"Za mene je drag vrsta umjetnosti. Način da interpretiramo žene, čudovišta koja imaju dozu feminizma u sebi, više ekstenzije žena poput božica, anđela, žene koje se nalaze u video igrama gdje obavljaju stvari koje su takozvani "muški poslovi". Nošenje i rukovanje oružjem, tučnjava, uglavnom uživanje u nečem neobičnom i ne toliko svakodnevnom. Tu nema nekakvog seksualnog načina isticanja. Mogućnost da nekoga privučeš na seksualni način u tomu je velika, jer postoje osobe koje to privlači. No, to je onda vrsta seksualnosti. Drag je samo umjetnost i to performativna. U istu razinu možete staviti kiparstvo, slikarstvo, dizajn..."

Jednako snažan izvor inspiracije su joj grčka i rimska mitologija od kuda dolazi i njeno ime, Belona – rimska božica rata.

"Drag mi daje dodatno samopouzdanje, jačinu, novi način razmišljanja. Život je težak i prošao sam puno toga od neprihvaćanja roditelja, prijatelja, braće, sestara, profesora, osoba koje su išle sa mnom u osnovnu i srednju. No, zapravo puno se toga nauči kroz život, pogotovo kroz neki alter ego koji stvoriš.

BELONA JE MOJ ALTER EGO I PONEKAD JE DOBRO BITI ONA, ZATO ŠTO JE PO KARAKTERU PUNO JAČA I HRABRIJA OD MENE KAO ORIGINALNE OSOBE KOJA JU JE STVORILA. ZATO OKO SVIH ODLUKA KOJE SE TIČU EMOTIVNE RAZINE KONZULTIRAM SE S NJOM, ODNOSNO UVIJEK SE PITAM ŠTO BI ONA NAPRAVILA."
U nastupu Belona kombinira gimnastiku – špage, back flipove, mostove, neke od pokreta mažoretkinja – jako senzualne pokrete i stil plesa osamdesetih. Glazbu za nastupe pronalazi u sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća te će sigurno razigrati publiku na poznate ritmove.

DREWLEE LIPS
Drewlee Lips Ruskinja je hrvatske genetske strukture. Istu pripisuje velikoj količini tragova DNK hrvatskih mladića koji su u njoj pronađeni. Drewlee Lips označava kraj drag puberteta i početak zrelosti. Ime Drewlee Lips dolazi od toga jer sline za njom. Ona je fish, ona je vaša next door stupid babe koja se upravo bacila na organsku hranu, i vrlo vjerojatno na vašeg frajera. Drewlee je seks, ali onaj pomalo histerično sretan seks, neozbiljan, zabavan i totalno kinky.

drewleelips23

"DRAG JE SVE ŠTO NE MOGU BITI, ODNOSNO ŠTO MI JE DRUŠTVO POKUŠALO NAMETNUTI KAO NEDOSTIŽNO ILI NEREALNO. OSLOBAĐA ME I DREWLEE ME UPOTPUNJUJE. ONA JE EROTIKA PAR EXCELLANCE. NE BIH REKAO DA NAS JE DVOJE U GLAVI, VEĆ SAMO DA JE DRAG PRODUŽETAK MOG BIĆA.
Performans je nužan jer je Drewlee potisnuta duboko u meni, pa su shodno tome performansi moji kontinuirani preporodi. Vjerujem da time ostajem "zdrav"."

Visoka je 178 centimetara, kako se opisuje, farbana plavuša, ali rođena za farbanje. Više puta privedena i osuđivana zbog konzumacije Maybelline rumenila, Mac Illusion kompaktnog pudera i ostalih pudrastih tvari. Kaže da je najviše inspiriraju Regina George, Josipa Lisac i njezina mama.

"Žene su poseban i veliki dio mog malog života, potrebne su mi i uvijek ih idealiziram – dok ne shvatim, kod nekih, neke ne tako idealne stvari, no koje me nakon nekog vremena također oduševe, jer tko bi htio da su sve žene dobre, poslušne mimoze? Žensku potencijalnu hladnoću, manipulativnost i opasnu zavodljivost našao sam u Regini George, u Josipi Lisac sam našao čudaka, glasnog čudaka, našao sam sebe, našao sam divu, a majku volim. Majka je ona prava, istina o ženi koju želim silno otkriti i to činim svakim danom malo po malo. Vjerojatno neću nikada u potpunosti, ali istina upravo leži u tajnovitosti."

DREWLEE JE KRALJICA S DVIJE ADRESE: JEDNOM U PARIZU, A DRUGOM U ZAGREBU. ZA NAŠE PERFORMERICE KAŽE DA SU MANJE PLAĆENE ZA SHOW KOJI RADE, ALI IMAJU VIŠE ŠARMA.
Njezin herstory, odnosno fiktivna priča koja stoji iza karaktera glasi - nekadašnja kraljica slavenskog bijelog roblja ponovo se vraća na ove prostore kako bi svojim nastupima zavela što je moguće više mladića i djevojaka, te ponovo oživjela svoje bivše carstvo trgovine seksom.

PEARL
Pearl je kao drag alter-ego nastao prije tri godine, a glavna inspiracija za lik su vlastita kreativnost, mašta te razni filmovi i serije koje je gledala kao mlada. Fantazija i SF način su joj bijega iz ovog svijeta, jer joj pomažu da manje razmišlja i koncentrira se samo na sliku i zvuk. Među favorite ubraja Peti element Luca Bessona.

pearl43

"ZA MENE JE DRAG PETI ELEMENT, SPOJ MUŠKARCA I ŽENE U KOJEMU SE NALAZE NAJDUBLJE STVARI, KAKO U MISLIMA, TAKO I U TIJELU."
Pearl je sjajan biser drag scene u nastajanju, kao što govori i njeno ime. Za sebe kaže da se najbolje osjeća u 19 centimetara visokim petama jer na taj način može pokazati svoje noge na kojima joj mogu zavidjeti mnogi supermodeli.

"Moji su performansi senzualni pokret, pokazivanje osjećaja na licu, zavođenje publike. Sama odjeća za nastupe mora biti spektakularna – ne mogu se pojavit u bilo čemu. Neću nikada nastupati dva puta u istom kostimu, niti ću u istoj večeri imati isti kostim, svaki puta drugi."

Pearl je stvorena kako bi pokazala svu svoju senzualnost, gracioznost, otmjenost te osjećaj za stil i estetiku.

"SKUPLJAO SAM PUNO POLUDRAGOG KAMENJA I UVIJEK MI JE BIO NAJDRAŽI BISER. UVIJEK SAM HTIO NAĆI BISER, ALI NIKAD NISAM USPIO, PA SAM STVORIO OD SEBE JEDAN BISER."

Izvor: voxfeminae.net

crossmenu