Održan Peti European Transgender Council u organizaciji TGEU-a

28. svi 2014.

Tijekom European Transgender Council-a razgovarale_i smo s aktivistkinjama i aktivistima čije intervjue ćemo vam donositi u narednim tjednima. Prvi intervju s Kemal Aysu i Simone Cangelosti, suradnicama_ima na ProTrans projektu pročitajte već sada.

banner council2

Pod sloganom "Trans*: Safe and Equal!", od 1. do 4. svibnja 2014., uspješno je održan Peti European Transgender Council i to po prvi puta na području Istočno-srednje Europe, mađarskoj prijestolnici - Budimpešti.

Organizatori_ce Vijeća TransVanilla  i Transgender Europe ukazali_e su na potrebu za osiguravanjem zaštite prava trans i rodno varijantnih osoba kroz uspostavljanje anti-diskriminacijskih politika, istovremeno pozivajući na rad ka njihovim implementacijama i osnažujući zajednicu korisnim saznanjima.

Konferencija je okupila velik broj udruga članica TGEU-a, a čija je i kolekTIRV članica, te aktivistkinja i aktivista za ljudska prava te političara. Također, organizirana su predavanja, tribine, radionice, samoorganizirani prostori, kao i opća skupština TGEU-a.

Ovogodišnji fokus tribina i radionica bio je pravno priznavanje roda, prava žrtava, te anti-diskriminacijske politike. Govorilo se o nasilju i zločinima iz mržnje kako bi se naglasile strategije koje bi osigurale bolju zaštitu i podršku.

Valja spomenuti kako TGEU od 2009. vodi Trans Murder Monitoring Project , a na jednoj od radionica predstavljen je i ProTrans projekt u sklopu kojeg se razvijaju sustavi nadgledanja i bilježenja nasilja i zločina iz mržnje s ciljem povećavanja kapaciteta zagovaranja za smanjenje nasilja i bolju zaštitu trans i rodno varijantnih osoba, te naših zajednica.

council 2

Tijekom konferencije razgovarali smo sa mnogim trans aktivistkinjama i aktivistima, a intervjue s njima moći ćete čitati na našoj stranici kroz narednih nekoliko tjedana. Jedan od prvih razgovora vodili_e smo sa Kemal Aysu i Simone Cangelosti koje_i su suradnici_e na ProTrans projektu.

Možeš li nam se ukratko predstaviti?

Zovem se Kemal Aysu, dolazim iz glavnog grada Turske, predstavljam Red Umbrella Sexual Health and Human Rights Association, prve registrirane udruge koja se bavi promicanje prava seksualnih radnika_ca u Turskoj. Bavimo se i trans pravima. Ja sam osobno trans sex worker. Ovdje prisustvujem sastanku ProTrans Projekta koji je TGEU-ov projekt o nadgledanju nasilja i zločina iz mržnje nad trans osobama u Srednjoj i Istočnoj Europi, te Centralnoj Aziji. Smatram da je jako bitno da ovdje predstavljam svoju organizaciju i sudjelujem na ovom sastanku zbog količine zločina iz mržnje i slučajeva nasilja protiv transrodnih osobe u Turskoj. Naime, Turska je prva zemlja po broju trans ubojstava unutar zemalja Vijeća Europe, zato je važno da mi kao organizacija pratimo slučajeve na sistematičniji način i gradimo alate zagovaranja zasnovane na analizama rezultata i zaključaka projekta. Zagovaračke aktivnosti su prije svega usmjerene na  lokalne autoritete u svrhu promjene legislative koja se odnosi na  nasilje ili zločine iz mržnje ili pak anti-diskriminaciju. Cilj nam je dobiti bolji uvid o tome koja je situacija transrodnih osoba, ne samo iz Turske, nego i drugih zemalja partnerica, ali i Europe kao cijeline te informiranje raznih dionika_ca lokalno, regionalno, i globalno.

Jeste li do sada imali_e instrumente za praćenje zločina iz mržnje?

Da, imali_e smo ‘narativno praćenje’ odnosno instrument kojim smo pitale_i žrtve nasilja da dijele svoje priče i proces viktimizacije. To smo koristile_i kako bismo integrirali_e otkrića tih svjedočanstava u naše godišnje izvještaje. Imale_i smo i druge, npr. izvještavanja preko grupa podrške. Dakle imali_e smo načine praćenja nasilja, ali ProTrans projekt je sistematičniji način skupljanja informacija pa ćemo postojećim strategijama praćenja dodati i alate koje predlaže ProTrans projekt.

Kako misliš da će projekt pomoći zagovaranju trans ili prava seksualnih radnika_ca?

Imamo primjer kako smo koristile_i prvu TvT publikaciju iz 2012. u lokalnom kontekstu pred raznim dionicima, ali većinom pred zakonodavcima i donositeljima odluka. Dakle iskoristili_e smo rezultate prvog TvT projekta u našim sastancima s Ministarstvom obitelji i društvenih politika ili drugim ministarstvima, vladinim dužnosnicima, ili npr. raznim policijskim postajama. Doduše to nije bilo toliko djelotvorno jer su glavni stavovi prema transrodnim osobama prilično predrasudni i negativni, ali su uspjele_i razumjeti kako su trans osobe meta raznih grupacija ljudi, uključujući i samu državu. Otkrića praćenja koje ćemo raditi u sklopu ProTrans projekta povećavat će naš djelokrug na područja na koja se možda nismo fokusirale_i prethodnim projektima kao npr. TvT projektu.

U sklopu naših zagovaranja ćemo dijeliti sva otkrića i priče žrtava, pružati pravnu pomoć, i obraćati se parlamentarcima_kama, relevantnim predstavnicama_ima ministarstava, medijima, raznim akademskim krugovima ili predstavnicima_ama raznih nevladinih udruga, poput mainstream ljudskopravaških organizacija kojima također treba podizanje svijesti i vidljivosti po pitanju transrodnih prava.

Zašto misliš da je posebno važno istovremeno raditi projekt u raznim državama?

Važno je zato što osim prednosti kao što je npr. lokalni rad, ovim sustavom praćenja uspoređujemo otkrića iz raznih država. Što se po pitanju nasilja protiv transrodnih osoba događa u Turskoj, a što npr. u Hrvatskoj, Njemačkoj ili Moldaviji? Važno je raditi komparativne analize, i to je posao TGEU-a kao implementatora projekta. U isto vrijeme bitno je, koliko vidim, za jačanje kapaciteta nadgledanja udruga partnerica, ne samo za zagovarateljske svrhe, već i za izgradnju kapaciteta tih udruga putem zagovaranja i lobiranja, ili da se možda u budućnosti uključe u druge projekte koji su relevantni za ProTrans projekt.

Uskoro slijede i ostali intervjui s predstavnicima_ama drugih zemalja sudionica European Transgender Council-a!

crossmenu