Lista stručnjaka i stručnjakinja

Ministarstvo zdravlja je 2015. godine, kao dodatak Pravilniku kojim je regulirana procedura za promjenu oznake spola u osobnim dokumentima, objavilo Listu stručnjaka koji imaju iskustva u radu s transseksualnim osobama (Napomena: dr. Arbanas sada radi u Klinici za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, dr. Moravek radi privatno u Zagrebu, kao i dr. Budi). Na Listi se nalazi 15 stručnjaka i stručnjakinja za cijelu Hrvatsku, od kojih većina radi u Zagrebu, te na listi nisu navedeni stručnjaci iz svih nužnih područja medicine.  Listom stručnjaka utvrđuje se popis stručnjaka s iskustvom i edukacijom iz područja zdravstvene zaštite transrodnih osoba čiji je nalaz i mišljenje obvezan dostaviti podnositelj zahtjeva u postupku ishođenja mišljenja Nacionalnog zdravstvenog vijeća o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu. (NN 59/2015)

Ova lista je napravljena da se navedenim stručnjacima možeš javiti ukoliko prolaziš kroz postupak promjene oznake spola u osobnim dokumentima. Svim liječnicima s liste stručnjaka moguće se naručiti putem Centralnih jednica za naručivanje, ovisno o ustanovi u kojoj rade ili putem službenih kontakata koji su navedeni na službenim stranicama ustanova u kojima su zaposleni.

Niže provjeri i širu listu stručnjaka i stručnjakinja koji se ne nalaze na gore spomenutoj listi ministarstva, ali rade s TIRV osobama te nam osobe iz zajednice javljaju da imaju dobra iskustva s njima.

PUNOLJETNE OSOBE

1. Za početak medicinske tranzicije moraš se javiti nekome od psihologa i psihijatra s liste stručnjaka.

Psihologinje: Iva Žegura

narucivanje@bolnica-vrapce.hr +385 1 3713 237

Klinika za psihijatriju “Vrapče”

Za narudžbu kod kliničke psihologinje mr. spec. Ive Žegure u Klinici za psihijatriju “Vrapče” potrebno je podići uputnicu D1

Kada podignete uputnicu od doktora ili doktorice obiteljske medicine, potrebno je poslati e-mail sa zamolbom za naručivanje na Centralnu jedinicu za naručivanje Klinike za psihijatriju Vrapče ili pozivom na broj telefona

Od potrebnih podataka u e-mailu trebate navesti da se želite naručiti kod mr. spec. Ive Žegure za psihologijsku obradu te dostaviti sljedeće podatke:

1.Ime i prezime
2.Dan, mjesec i godinu rođenja, mjesto rođenja
3. Adresu
4.Broj mobitela
5.Matični broj osigurane osobe (MBO - nalazi se na zdravstvenoj iskaznici)

Nataša Jokić Begić

termin@kakosi.hr +385 1 377 46 16

Centar za kognitivno bihevioralnu terapiju (Trg Francuske Republike 10, Zagreb)

Psihologinja radi privatno. Za više informacija obrati se na navedene kontakte.

Psihijatri: Dražen Begić

drazen.begic@mef.hr
Klinički bolnički centar Zagreb (Rebro)

Potrebna je uputnica za prvi pregled psihijatra. Preporučamo naručivanje direktno na prvi pregled preko liječnika opće prakse ili putem sustava naručivanja KBC Rebro (upute na web stranici KBC Rebro) jer ćeš tako brže stupiti u kontakt s liječnikom.

Davor Moravek

davor.moravek@svkatarina.hr Specijalna bolnica Sv. Katarina

Psihijatar radi privatno. Za više informacija obrati se na navedeni kontakt.

2. Završna mišljenja psihologa i psihijatra predaješ jednom od

endokrinologa:

Velimir Altabas

velimir.altabas@gmail.com +385 1 3787 692

KBC Sestre Milosrdnice, Zagreb

Potrebna je uputnica za prvi pregled endokrinologa. Možeš se naručiti putem sustava naručivanja KBC Sestre Milosrdnice (upute na web stranici bolnice) tražeći termin kod dr. Altabasa.

Tina Dušek

tina.dusek@gmail.com
Klinički bolnički centar Zagreb (Rebro)

Potrebna je uputnica za prvi pregled endokrinologa. Preporučamo naručivanje direktno na prvi pregled preko liječnika opće prakse ili putem sustava naručivanja KBC Rebro (upute na web stranici KBC Rebro) jer ćeš tako brže stupiti u kontakt s liječnicom.

O svemu još jednom detaljnije možeš pročitati na www.kolektirv.hr/trans-zdravlje/

Svi navedeni stručnjaci imaju iskustva u radu s trans osobama i možeš im se obratiti s punim povjerenjem!

MALOLJETNE OSOBE

1. Za početak medicinske tranzicije se moraš javiti nekome od psihologa i psihijatra s liste stručnjaka koji rade s maloljetnim osobama. S obzirom da za sve daljnje korake trebaš odobrenje svojih roditelja, predlažemo da oni komuniciraju s liječnicima.

Psihologinja: Marina Grubić

marin.gru@gmail.com
Klinički bolnički centar Zagreb (Rebro)

Potrebna je D1 uputnica za kliničkog psihologa. Preporučamo naručivanje direktno na prvi pregled preko liječnika opće prakse ili putem sustava naručivanja KBC Rebro (upute na web stranici KBC Rebro) jer ćeš tako brže stupiti u kontakt s psihologinjom.

Psihijatri: Nenad Jakušić

nenad.jakusic@gmail.com
Klinika za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva)

Potrebna je uputnica za prvi pregled psihijatra. Preporučamo naručivanje direktno na prvi pregled preko liječnika opće prakse ili putem kdb.narudzbe@kdb.hr jer ćeš tako brže stupiti u kontakt s liječnikom.

Davorka Šarić

davorka.saric@djecja-psihijatrija.hr
Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež (Kukuljevićeva)

Potrebna uputnica za prvi pregled dječjeg psihijatra.

2. Nakon toga, ukoliko tako procijene stručnjaci, uputit će te endokrinologu.

crossmenu