Transpozij

Svake godine Transpozij okuplja oko 60 trans, inter i rodno varijantnih osoba s Balkana i omogućuje 3 do 4 dana osnaživanja, kolektivnog djelovanja, dijeljenja znanja i iskustava, te poticanja novih inicijativa. Na ovaj način nastojimo pružiti podršku i informacije izoliranim osobama i zajednicama te osnažiti individue u pružanju podrške drugima i aktivnom djelovanju u vlastitim lokalnim i regionalnim zajednicama. U sigurnom i podržavajućem okruženju, slavimo raznolikost naših identiteta, iskustava i tijela. Transpozij je također platforma podržavanja umjetnosti i kreativnih izričaja TIRV osoba kroz glazbu, kazališne performanse, fotografiju i umjetničke izložbe.

Transpozij je prvobitno organiziran od strane kolekTIRV-a, te je 2016. godine, s vizijom donošenja Transpozija i u druga mjesta na Balkanu u svrhu poticanja novih inicijativa na područjima s malo ili nikako organiziranim zajednicama, odlučeno da organiziranje Transpozija preuzme Trans Mreža Balkan. Transpozij 4 (2017) je prvi “putovao” izvan Hrvatske i bio je organiziran od strane TMB-a, Spektre, Queer Montenegra i kolekTIRVa.

Prošli su Transpoziji također bili važan instrument pri izgradnji TIRV aktivizma i zajednica u regiji, uključujući TMB, udrugu Spektra iz Podgoricev te TransBiH iz Bosne i Hercegovine.

Mnoge TIRV osobe iz regije nemaju pristup informacijama i podršci dok se suočavaju s konstantnim nasiljem, diskriminacijom i marginalizacijom u svim sferama svojih života. Također se suočavamo s internaliziranom transfobijom, posramljivanjem naših tijela i stigmom. Transpozij predstavlja rijetku priliku za naše zajednice da se okupe u sigurnom prostoru u kojem mogu dijeliti iskustva i znanja, prigrliti svoje identitete i tijela, pronaći inspiraciju i slaviti svoju raznolikost.

Problemi na koje nailaze naše zajednice još su naglašeniji u manjim gradovima, ruralnim područjima i među onima koji_e se susreću s više oblika marginalizacije i diskriminacije, kao što su mladi, siromašni, Romi_kinje, migranti_kinje, osobe s invaliditetom, seksualni_e radnici_e. Transpozij je jedno od rijetkih mjesta gdje se osjećamo sigurno, prihvaćeno i poštivano. To je prostor u kojem dijelimo, učimo, rastemo i organiziramo se.

Pridružite se čaroliji stvaranja ovog sigurnog prostora i prijavite se na Transpozij V! Za informacije o prijavama prati našu web i Facebook stranicu.

crossmenu