Tribina "Transrodne, interspolne i rodno varijantne osobe u sportu"

Tribina "Transrodne, interspolne i rodno varijantne osobe u sportu"

Queer Sport Split Vas sa zadovoljstvom poziva na javnu tribinu u Zagrebu na temu „Iskustva izvan binarnosti: transrodne, interspolne i rodno varijantne osobe u sportu“, koja je dio projektnih aktivnosti Erasmus+ projekta Beyond Binary. Tribina se održava u sklopu konferencije Transpozij (koju organiziraju kolekTIRV, Trans Mreža Balkan i Spektra).

Cilj tribine je osvijestiti prepreke s kojima se transrodne, interspolne i rodno varijantne osobe mogu suočiti u sportu i rekreaciji te pokušati pronaći rješenja kako bi se sportski prostori učinili sigurnima i ugodnima za sve.

Također će biti predstavljeni neki rezultati Erasmus+ projekta Beyond Binary, uključujući kratke videozapise snimljene tijekom natjecanja u vodenim sportovima na turniru Gay Games u Parizu, zatim među članstvom plivačke skupine transrodnih osoba u Glasgowu te također u Berlinu, Parizu, Ljubljani i Zagrebu. Neki_e od sudionika_ca podijelit će i vlastita iskustva sudjelovanja u sportu.

Tribina će biti na engleskom i hrvatskom (s osiguranim prijevodom). Na tribini će govoriti:

● Dr. sc. Sonja Erikainen, Velika Britanija - znanstvenica na Sveučilištu u Leedsu, rekreativna sportašica (crossfit, trčanje) i nebinarna sportska aktivistkinja (LEAP Sports)
● Jovan Džoli Ulićević, Crna Gora - trans aktivist (Spektra, Trans Mreža Balkan) i rekreativni sportaš (bodybuilding, gimnastika, gimnastika, crossfit)
● Dr. sc. Josch Hoenes, Njemačka - trans aktivist (Bundesvereinigung Trans*, sportski klub Seitenwechsel Berlin) i predavač na Sveučilištu Viadrina
● Erin Vlahović, Hrvatska - trans i interspolni aktivist (kolekTIRV, interACT) i rekreativni sportaš (biciklizam, trčanje, judo, rukomet)
● Ewan Coull, Škotska - trans aktivist i rekreativac (plivanje, penjanje) u LEAP Sportu

Nakon uvodne riječi svih panelista_ica, raspravu će moderirati Željko Blaće (qSPORT / QSS / Akademie Schloss Solitude). Za više informacija o javnoj tribini, molimo pošaljite e-mail na info@qsport.info

Organizator tribine je Queer Sport Split kroz partnerski projekt Beyond Binary, a partnerske organizacije u projektu su: LEAP Sports Scotland, Outsiders (ex. Aquahomo, Francuska), Out in Slovenija i Seitenwechsel Sportverein für FrauenLesbenTrans*Inter* und Mädchen (Njemačka), s doprinosima ccSPORT-a. Projekt Beyond Binary sufinanciran je sredstvima Erasmus+ programa EU.

Projekt Beyond Binary ispituje spektar muškosti/ženskosti i hetero/homonormativnosti u sportu, osobito u vodenim sportovima. Beyond Binary posebno naglašava iskustva transrodnih, interspolnih, rodno varijantnih, kao i queer osoba u sportu. Prikupljajući iskustva iz iznimnih pionirskih praksi i udruživanjem sportskih praktičara_ki, organizatora_ica i akademskih istraživača_ica, projekt ima za cilj iznjedriti skup preporuka za uključive sportske događaje i okruženja.

crossmenu